Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Katalonien till riktigt bra priser!

Bra att veta innan avresa

Här har vi samlat information om Katalonien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i Katalonien och övriga Spanien.

Prata spanska och katalanska

I Katalonien finns två officiella språk: spanska och katalanska. Man klarar sig normalt bra på engelska i Katalonien, men det kan vara en god idé att plugga lite spanska (pch katalanska) glosor.

Vill du ha hjälp på vägen med vanliga fraser på spanska finns det parlörer på dessa språk för gratis nerladdning på Parlörer.se.

Pengar och kontokort

Spanien var med och införade Euron (mynt och sedlar infördes 1:a januari 2002). 1 euro = 100 cent.

Spanien är med i Euro-samarbetet

Spanien är med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Uttag i Euro är avgiftsfria.

Hälsa och säkerhet

Spanien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 092
Ambulans: 061
Brandkår: 080
Sveriges ambassad: +34 91 702 2000
Sveriges konsulat i Barcelona: +34 934 883 505 (konsulatet kan utfärda nödpass)

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Spanien. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Spanien.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Spanien är, liksom Sverige, medlem i EU och Schengen vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Spanien används till största del samma typ av eluttag som i Sverige, men jordade uttag kan skilja sig något - för att alltid vara säker på att kunna utnyttja jordningen är det säkrast att ta med en reseadapter.

Dagens v?der, Barcelona

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Mestadels soligt
11 ?C

Länktips för bokning av resor till Katalonien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Katalonien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!